Buffelboerderij van Frank Tijhuis en Ries Kamphorst
Weer een voedselproducent weg, wat kunnen we daaraan doen? Om daarop in te springen zijn we begonnen met een Buffelboerderij.
Het zijn stoere dieren, de zwarte buffels met hun indrukwekkende brede hoorns. Ze komen graag een kijkje nemen als je een bezoekje brengt in de voormalige koeienstal aan de Korlaarseweg, op de grens van Terschuur en Hoevelaken.
Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, al honderden jaren in Italië en nu ook in Terschuur. In een stal aan de rand van het dorp worden 100 waterbuffels gemolken. Voor de “vette” melk en Terschuurse buffelmozzarella.
De waterbuffels worden gemolken door melkrobots. Dat gaat 24 uur per dag door, elk dier heeft een transponder. Als een waterbuffel in de robot komt, wordt deze herkend door het computersysteem van de melkrobot. Die weet precies wanneer elke buffel gemolken mag worden.’’
Buffels geven veel minder melk dan melkkoeien, buffelmelk is vetter en bevat veel meer eiwit en calcium dan koemelk. En de vetten die erin zitten, zijn ook gezonder.
De melk wordt hoofdzakelijk gebruikt om buffelmozzarella van te maken. De porselein witte en zachte kaasbolletjes zijn voor veel mensen een delicatesse, bekend uit de Italiaanse keuken.
Maar nu is er dus ook Terschuurse buffelmozzarella. ,Die moet je echt proeven’’,
Wij kopen de producten terug van het zuivelbedrijf en verkopen die in ons winkeltje. Naast mozzarella hebben we ook ‘gewone’ buffelkaas.
Na de opstartperiode van Buffalo Holland is eind vorig jaar het winkeltje op de deel van de boerderij geopend, deze is elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Daar wordt behalve mozzarella en ‘gewone’ kaas ook cholesterolarm buffelvlees en verse zuivel verkocht.
Ook laten we ijs van onze buffelmelk maken, het vetpercentage van buffelmelk is zo hoog dat extra room niet nodig is, het heeft van zichzelf een volle smaak.
Buffalo Holland, Korlaarseweg 2, Terschuur
