Wij zijn Herry (55) en Bertha (56) Kok. Samen runnen wij met onze zoon Lorenzo (28) een modern varkensbedrijf in familieverband. We hebben drie kinderen: Lorenzo, Anne-Wil (27) en Roland (25). Ons bedrijf bestaat uit 300 zeugen, ongeveer 2.100 vleesvarkens en zo’n 15 hectare landbouwgrond.
Wij zijn een gesloten bedrijf, wat betekent dat er geen varkens van buitenaf worden aangevoerd. Alle biggen worden bij ons geboren en groeien op tot vleesvarken of moedervarken binnen ons eigen bedrijf. Zo houden we de gezondheid van onze dieren optimaal onder controle.
Een stukje geschiedenis
In 1994 kochten wij dit bedrijf, dat toen bestond uit 120 zeugen en verouderde stallen. In de loop der jaren hebben we alle stallen vernieuwd. Ze voldoen nu aan de eisen van het Beter Leven Keurmerk. We produceren varkensvlees volgens het KDV-concept (Keten Duurzaam Varkensvlees), waarbij dierenwelzijn, milieu en transparantie centraal staan. Door de jaren heen zijn we geleidelijk gegroeid naar de huidige omvang.
Ons werk
Ons werk draait om de dagelijkse verzorging van de dieren. We werken met een weeksysteem: elke week worden er biggen geboren. Na vier weken worden ze gespeend (gescheiden van de moeder) en verhuizen ze naar de biggenstal. Zodra ze ongeveer 25 kg wegen, gaan ze naar de vleesvarkensstal.
Na elke verplaatsing worden de stallen grondig schoongespoten om ziektes te voorkomen. De gespeende zeugen worden opnieuw gedekt en gaan vervolgens naar de drachtstal, waar ze 115 dagen vrij kunnen rondlopen.
Kom gerust eens kijken
Iedereen is welkom om op ons varkensbedrijf te komen kijken wat we allemaal doen en te zien hoe onze varkens genieten in onze stallen.
Deze fietstocht is een mooie gelegenheid om eens een varkensbedrijf van de binnenkant te zien.
Hartelijke groet,
Familie Kok